Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  

Search Forums

(Advanced Search)

Forum Statistics
» Members: 59
» Latest member: Jonathan Metzger
» Forum threads: 36
» Forum posts: 135

Full Statistics

Online Users
There are currently 5 online users.
» 1 Member(s) | 4 Guest(s)
Chiwas

Latest Threads
Grattis alla saltkråkor
Forum: Gästbok
Last Post: johan och enzo
03-30-2020, 08:08 AM
» Replies: 0
» Views: 89
Spännande
Forum: Gästbok
Last Post: Rosie o Tezzla
03-23-2020, 09:55 PM
» Replies: 5
» Views: 774
Välkommen att följa valpa...
Forum: Valpdagbok
Last Post: Anneli
03-19-2020, 03:40 PM
» Replies: 0
» Views: 1,359
Tuffas valpdagbok
Forum: Gästbok
Last Post: jannicke
07-06-2019, 07:58 AM
» Replies: 17
» Views: 10,605
nää det va jag
Forum: Gästbok
Last Post: Ellen
02-13-2019, 12:50 PM
» Replies: 0
» Views: 4,184
Jag va först...
Forum: Gästbok
Last Post: Ellen
02-12-2019, 08:41 PM
» Replies: 1
» Views: 5,800

 
  Grattis alla saltkråkor
Posted by: johan och enzo - 03-30-2020, 08:08 AM - Forum: Gästbok - No Replies

Ett stort grattis på treårs dagen önskar vi och Enzo alla syskonen i kullen :-)

// Johan Jonna & Enzo

Print this item

  Spännande
Posted by: Pernilla Sune och Dina - 03-19-2020, 08:47 PM - Forum: Gästbok - Replies (5)

Härligt och spännande att valpdagboken är igång igen.  
Följer med spänning. 
Kram Heart

Print this item

  Välkommen att följa valparna och mamma Tuffa i deras valpdagbok!
Posted by: Anneli - 03-19-2020, 03:40 PM - Forum: Valpdagbok - No Replies

Onsdag 8/4

 
Ögonen är öppna nu och då blir det mer ljud från lådan! Kroppen börjar mer likna en valp (inte en tegelsten längre) och valparna lyckas få upp kroppen från underlaget så då blir mer fart i lådan också. Det är en härlig tid nu!
 
Våra barn är ju nästan födda i en valplåda dom också och nu är dom så duktiga på att hjälpa till med valparna. Igår klippte jag klorna på valparna och tjejerna hade mysstund på en fäll utanför lådan medan jag klippte klor och städade valplådan. Så klart så var ju Tuffa bitvis också mitt i röran men även hon är trygg med att tjejerna tar väl hand om valparna så hon passade på att tugga på ett ben en stund en bit från oss. Kloka fina älskade Tuffa!
 
Imorse när Tuffa fick en stor bit lammrevben til frukost så gick hon och la benet i valplådan. Jag fattar piken! Hon tycker att det är dags att börja ge valparna små smakportioner med kött! Just ett helt stort fruset lammrevben är kanske inte helt enkelt för valpar utan tänder men jag ska se till att fixa lite finhackat kött till dom.
 
 
Fredag 3/4
 
Idag blir valpar två veckor!Torsdag 2/4

Nu har vi två killar och en tjej i vår låda. Dom är så runda om magarna och äter mest hela tiden. Det finns ingen anledning till oro, och har aldrig funnits,  för dessa tre. Dom är starka, företagsamma och utvecklas precis som dom ska. 


[Image: 200401%201.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%202.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%203.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%204.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%205.jpg]

 

 

[Image: 200401%206.jpg]

 

 

 

[Image: 200401%207.jpg]

 

 

 
[Image: 200401%208.jpg]Tisdag 31/3

 
För varje dag som gick så halkade vår lilleman efter i utvecklingen på alla sätt. Jag har verkligen gjort vad jag kunnat för att hjälpa honom. Eftersom han var så liten när han föddes så ville jag ge honom alla förutsättningar. Jag och Jocke har turats om att se till att han äter varannan timme dygnet runt i nu 10 dygn men han växte ändå inte på sig. Han var också efter med det motoriska och visade tecken på att vara infektionskänslig. Plötsligt slutade han dessutom att äta. Vår kloka mamma Tuffa brydde sig inte om honom längre. Nu kunde jag inte blunda och hitta på förklaringar längre. Jag ringde veterinären och bad att få komma med honom. Vi alla i rummet var överens. Veterinärens bedömning är att han utöver, det vi kan se, förmodligen hade flera missbildningar. Vi klappade honom en sista gång och jag berättade för honom hur mycket vi älskar honom. Vissa dagar är det riktigt eländigt att vara hunduppfödare.
Lördag 28/3


Tre av valparna är riktigt runda om magarna och så har vi lilleman som hela tiden har varit mindre än dom andra. Det är inte lätt att vara liten bland syskon som är så mycket större och starkare för en liten valpar orkar inte hålla sig kvar vid en tutte om en stor valp bestämmer sig för att putta bort den  lilla. Då får ju den stora ännu mer mat och blir ännu större och den lilla för kämpa för att få någon mat och blir ju så klart trött av att kämpa och i värsta fall så hinner den lilla inte hitta någon bra tutte innan de stora syskonen varit där och ätit upp det mesta. Jag är 100 % på lillemans sida när det är matdags så jag paxar två och ibland tre bra tuttar till honom och så får tjockisarna nöjda sig med dom andra tuttarna. En annan taktik som jag har är att titta efter att mjölken rinner till när en stor valp diar. När mjölken rinner till ordentligt så syns det så tydligt på valparna för dom blir helt stilla och svansen står rakt ut. Så de stora valparna får gärna kämpa fram mjölken och när jag ser att mjölken rinner till så byter jag så att lilleman får den tutten istället. 

Fredag 27/3

Sorg i lådan...igår kväll strax innan jag tänkte gå och lägga mig tillsammans med barnen en stund så ville en av de små hanarna inte äta särskilt mycket. Jocke satt hos valparna några timmar medan jag sov och när jag gick upp vid kl 01 för att byta av honom så sa han att den lilla valpen inte ville äta. En valp som är en vecka gammal och inte äter är inte bra. Jag försökte hålla den lilla gossen varm i min famn och försökte få i honom lite mat. Det finns inte mycket att göra och snabbt blir valpen kall och slö och kroppen slutar att fungera. Jag insåg ganska snart att hans kropp hade gett upp och han somnade lugnt i min famn och efter en stund tog han sitt sista andetag. Vissa dagar är det inte alls kul att vara hunduppfödare.Torsdag 26/3 

Lugnt och fridfullt i lådan. Alla mår bra. Tuffa tar allt med ro. Vi har ingen ordning på dygnet just nu och vi turas om att vara vid valplådan för jag vill ha koll på dom små och deras mamma. Jag är alltid nojjig första tiden för jag vill märka minsta lilla avvikelse direkt så att jag kan ha en chans att hjälpa till. Sova kan jag göra någon annan gång.Onsdag 25/3

Jag måste börja med att tacka er alla som skrivit en rad i gästboken. Det är så härligt att veta att ni är med oss i valplådan!

Alla valparna mår bra! Dom är lite olika stora så vi är med och hjälper till i mjölkbaren så att det två mindre valparna också har en chans. Det finns massor med mjölk! Om en tutte inte använts på ett tag så sprutar det ut mjölk bara någon/något bara nuddar vid den. Det är så enkelt när mamman som har mycket mjölk så det gott och väl räcker till alla hungriga små magar.

Tuffa mår verkligen utmärkt. Såret efter kejsarsnittet har läkt jättefint och Tuffa har inte brytt sig om såret en enda gång. Skönt! Jag och Tuffa var just en sväng bort till frysarna som vi har i ett förråd ute på gården och hon skuttar så glatt och är så fin i kroppen. Hennes aptit är enorm och hon får självklart äta så mycket mat hon vill nu. Till frukost erbjöd jag henne bla ett lammben och hon tog sig tid att äta det utanför lådan medan ett gäng mätta nöjda valpar sov gott under en liten handduk o valplådan. Självklart så kommer Tuffa få en våffla med grädde till lunch så här på våffeldagen!

Nu vill jag inte sitta här vid datorn längre utan jag går tillbaka till valparna igen! Det är så underbart i valplådan!Söndag 22/3

Alla valparna mår bra och Tuffa tar allt med ro. Natten har varit fridfull i lådan. Alla valpar är tysta och det är ett bra tecken på att dom mår bra och dom känns så där runda, goa, varma och tunga precis som dom.De här första dygnen är vi i närheten av valplådan hela tiden. Jag vill att vi snabbt ska kunna uppmärksamma om något inte står rätt till.Lördag 21/3

Nu har vi valpar i vår låda!! Fyra hanar och en tik!!
 
Men det blev lite annorlunda denna gång. De första tre valparna kom ut lätt och smidigt med någon timmes mellanrum. Sen blev det lite paus. Tuffa ville ha lite mat. När värkarna började igen så tyckte jag att det var konstigt att ingen valp kom ut för det var bra värkarbete. Tuffa var lugn och trygg med det som hände. Men jag kände mig inte nöjd. Tuffa har alltid haft så lätt att få ut valparna så något var det som inte stämde. Jag bestämde mig för att känna om jag kunde känna valpen. Långt inne kände jag valpen men ingen tass och ingen svans och inget huvud. Stussbjudning och svansen under magen? I samspel med värkarna så försökte jag lägesändra valpen men jag fick inte riktigt tag i något. Älskade Tuffa var helt med på att jag försökte hjälpa henne. Värkarna var bra och Tuffa var lugn och trygg. Då var jag också lugn men något behövde göras. Jag kände efter igen efter en stund för att se om värkarna har gjort någon skillnad efter att jag försökt lägesändra valpen. Nja...men jag lyckades känns mer av valpen när det kom en värk men jag kände fortfarande bara päls och kunde därmed inte avgöra vilken del av kroppen jag kände. Jag hoppades så klart på rumpan för då skulle vi ju kunna få ut den. Jag bad Tuffa att ställa sig upp och så kände jag igen och så tryckte jag in valpen lite i en stor värk och hoppades på att få tag på hitta svansen eller ett bakben men jag lyckades inte. Tuffa ville nu gå ut och eftersom hon alltid är så klok och kommer med bra förslag så jag följde med. Väl ute på gräset kom en rejäl värk och jag såg den där utbuktningen som jag så inneligt hoppats på. Valpen var nu äntligen på väg. Den kom ut med rumpan först och benen och svansen låg framåt in under magen. Min gissning var rätt och det kändes bra. Så klart att valpen varit lite svår att få ut när den låg så. Det var en ganska liten tik och det var tur att hon var liten så att hon kunde komma ut själv trots detta felläge. Valpen var tyvärr död när den kom och det är alltid sorgligt med samtidigt skönt att vi hade fått ut den nu.
 
Det fanns flera valpar kvar i magen som ville ut. Kort därefter kom en riktigt pigg hane. Fyra pojkar hade vi nu i lådan och alla mådde bra. Tuffa mådde utmärkt och var pigg och hungrig. Inte ett dugg medtagen trots en långt värkarbete. Älskade Tuffa!
 
Det gick någon timme. Sedan började värkarna igen. Även denna gång var det märkligt att ingen valp kom ut trots bra värkarbete. Efter en stund bestämde jag mig för att känna efter. Jag kände en tass. Jag har alltid haft så enkla smidiga valpningar så det här var en ny situation för mig. Det var vänster framtass och valpen låg på rygg. Det kände jag mig ganska säker på direkt. Jag försökte plutta in valpen och få tag på någon mer kroppsdel men hur jag än försökte så lyckades jag inte. Värkarna var bra men det här skulle vi inte lösa. Varken Tuffa eller jag. Jag ringde min veterinär och vi var överens om att vi bör röntga och kolla hur valpen ligger. Jag är så tacksam att min veterinär kunde ta emot oss. Det här är min kull nummer 30 och jag har aldrig tidigare åkt till en veternär under valpning. Det kändes så konstigt men jag var så säker på att nu behövde vi hjälp. Jag packade valparna i en tygväska och tog med biabädd och fäll. Älskade Tuffa bara hängde med som om det vore självklart att åka en sväng med bilen mitt under valpningen. Hon är verkligen fantastisk!
 
Veterinären kände också tassen när hon undersökte. Vi såg på röntgen att valpen låg med ryggen i en båge. Istället för att hitta vägen ut så hade valpen hamnat in i det andra livmoderhornet. Den kunde omöjligt komma ut så. Så himla skönt att jag direkt fattade att Tuffa behövde hjälp. Veterinären försökte också lägesändra valpen men egentligen visste vi redan innan att det inte skulle gå. Det fick bli kejsarsnitt. Märklig känsla. Allt gick bra och det kom en lite tår i mitt öga när sköterskan gav mig en liten vit handduk med en fin stark tikvalp. Hon hade legat kvar längst upp i livmodern och inte upplevt det kaos som var vid utgången!
 
Väl hemma igen så går allt bra! Tuffa är som vanligt helt magisk och sköter om sina små på bästa sätt. Hon mår alldeles utmärkt, har härlig aptit och ville ta en liten extra sväng i solen när vi var ute. Alltså inte bara kissa utanför dörren utan gå nästan hela vägen till äppelträdet innan vi gick in igen! Jag älskar min Tuffa så innerligt!! Så stark och modig mitt i allt detta!!
 
Nu ska vi sova och njuta av våra fina valpar!! Jag har varit vaken i drygt 30 timmar så nu känner jag mig lite grötig i huvudet efter allt jag varit med oss och jag tror att jag behöver vila lite.
 


Torsdag 19/3

Äntligen dags för valpdagbok igen!

Tuffa mår utmärkt och är rund och go om magen. Hon är mer sällskapssjuk än vanligt och det är ju supermysigt!

Print this item

  Tuffas valpdagbok
Posted by: Pernilla Sune och Dina - 06-20-2019, 11:06 AM - Forum: Gästbok - Replies (17)

SÅ spännande!!!!
Stort LYCKA TILL. 
Kram

Print this item

  nää det va jag
Posted by: Ellen - 02-13-2019, 12:50 PM - Forum: Gästbok - No Replies

Tongue Tongue

Print this item

Wink Jag va först...
Posted by: jocke - 02-12-2019, 05:56 PM - Forum: Gästbok - Replies (1)

Tongue

Print this item